Positieve psychologie: van ‘wat is er mis?’ naar ‘wat gebeurt er als onze zelfwaardering groeit?’

Bij onze zoektocht om op een evenwichtigere manier met onszelf en het leven om te gaan, biedt de positieve psychologie een verhelderende blik op de kracht van positieve emoties, persoonlijke kwaliteiten en het bevorderen van een prettigere omgang met onszelf en anderen.

Terwijl de traditionele psychologie vaak gericht is op het behandelen van psychische aandoeningen, is de aanpak binnen de positieve psychologie meer gericht op wat ons leven betekenisvol en plezierig maakt. Positieve psychologie verschuift de focus van wat is er mis naar wat gebeurt er als onze zelfwaardering groeit? Het is een benadering die de nadruk legt op het bevorderen van welzijn, het ontwikkelen van gezonde zelfzorg en het cultiveren van positieve emoties/perspectieven.

Het actief opzoeken van activiteiten/ervaringen die tevredenheid oproepen, het mogen ervaren van positieve emoties, het zien wat deugd in jezelf en in anderen geven een gevoel van competentie, autonomie en regie. Door het focussen op deze ervaringen kunnen we veerkracht opbouwen en ons leven vormgeven op een manier die bij ons past en tevredenheid geeft.

Zoals de Dalai Lama al zei: ‘onze eigenwaarde wordt niet bepaald door wie we zijn, maar door hoe we omgaan met wie we zijn.’

Vorige
Vorige

Hoe word ik gelukkig?

Volgende
Volgende

De rol van zelfbeeld en hechting bij mentale gezondheid